Artykuły

Dziś dzień pączusia!

.

Grzegorz Wojciechowski

.

Dziś „TŁUSTY CZWARTEK”- piękny dzień, wzbudzający jednak grozę dietetyków. Statystycznie zimą mamy znacznie mniej ruchu, więc to co latem łatwiej byłoby nam zgubić, zimą już tak nie jest

Polacy już zapewne przy porannej kawie delektują się tym słodkim przysmakiem, nie przejmując się skutkami pączkowego obżarstwa. Panom trudniej będzie teraz dopiąć spodnie i schylić się, panie mają lepiej, najwyżej będzie im się bardziej miękko siedziało na biurowych krzesłach. Ale jak nie zjadać w ten dzień pączków, skoro powszechnie jest wiadome, że jeśli ktoś tego nie zrobi to będzie prześladował go pech przez cały rok.

Wiadomo, że są smaczne i wielu z nas nie tylko w ten dzień lubi sobie wciągnąć pączusia. Trzeba jednak pamiętać, że jest on kaloryczną bombką, w zależności od tego jak jest upieczony, ma przeciętnie od 300 do 400 kcal. Pączek smażony jest na tak zwanym głębokim tłuszczu i z tego powodu podwyższa i to znacznie zły cholesterol, jest wręcz „cholesterolową bombą”. Jako, że jego ciasto zrobione jest z białej mąki pszennej, podnosi znacznie poziom glukozy we krwi. Dla osób mających problemy z cukrem jest więc wyjątkowo niebezpieczny.

.

Jakie natomiast ma zalety – Jest smaczny i to powoduje, że zapominamy o jego rozlicznych wadach.

Pączki znane już były w świecie antycznym, opychano się nimi w starożytnym Rzymie, chociaż uważa się, że są one pochodzenia arabskiego. W każdym razie znane są w prawie każdej części świata, ponieważ wszędzie pod każdą szerokością geograficzną żyją łasuchy.

W naszym kraju pojawiły się one już w wieku XVI, co nie znaczy, że nie były u nas pożerane już wcześniej, w każdym razie w XVI wieku ukazały się pierwsze wzmianki o nim. Bynajmniej te pierwsze polskie pączki nie były nadziewane słodkościami, ale smażona słoniną, dopiero później przegoniono słoninę, a na jej miejscu rozpanoszyła się marmolada, i tak jest już do dziś.

Więc SMACZNEGO

.

Opowieści Grzegorza Wojciechowskiego: Starożytne obżartuchy i mizeracy

Gdy zginie ostatnia pszczoła ludzkości zostaną tylko cztery lata życia

Opowieści Grzegorza Wojciechowskiego: Burzliwe dzieje ruskich pierogów

Pokrzywa

Kto ma pszczoły ten ma miód

Inne z sekcji 

Berlinerschloss – dawnych Prus chwała. Historia na nowo odczytana

Wojciech W. Zaborowski   Betonowy kloc nad Szprewą w centrum Berlina w niczym jeszcze nie przypomina ani dawnej stylowej bryły cesarsko-królewskiego zamku zaprojektowanego przez mistrza barokowej architektury berlińskiej Andreasa Schlütera (1659–1714), ani wizji współczesnych architektów, którzy podjęli się rekonstrukcji obiektu (Biuro Architektoniczne Franco Stella z Vicenzy we Włoszech). Rzadko też któremu z przechodniów ów surowy […]

15 maja 2024r – V Ogólnopolskie Forum Rad Pracowników

. V Ogólnopolskie Forum Rad Pracowników odbędzie się 15 maja 2024 r. w Sali Kolumnowej Sejmu RP w Warszawie. To jedyne tego rodzaju wydarzenie dla członków rad pracowników z całej Polski. Celem Ogólnopolskiego Forum Rad Pracowników jest sieciowanie członków rad, wymiana doświadczeń, a także zwiększenie obecności rad pracowników w życiu publicznym. W trakcie wydarzenia odbędą się dwa panele dyskusyjne i wystąpienia zaproszonych gości – ekspertów i praktyków […]